Mitől vizesedik a fal?

1./ Kapilláris úton felszívódó talajnedvesség (hajszálcsövesség)

A kapilláris jelenség a folyadék és az azt körülvevő cső közötti intermolekuláris erők miatt lép fel. Ha a cső átmérője elegendően kicsi, akkor a felületi feszültség, valamint a folyadék és a cső közötti adhéziós erők együttes hatása felemeli a folyadékot a gravitáció ellenében. Az építőanyagok (tégla, vályog, beton, kő, vakolatok, stb.) rengeteg hajszálcsövet tartalmaznak, így nagy mennyiségű vizet képesek felszívni és megtartani.

Miért képes a víz kapilláris úton feljutni a falba:

- nincs a falban szigetelés

- van szigetelés, de már elavult

- van szigetelés, de nincs összekötve az aljzat teknőszigetelésével, így az aljzat és a fal között a talajvíz felszívódik

- van szigetelés, de levakolták mészhabarccsal (átlapolás), így a víz megkerülve a szigetelést a vakolaton keresztül jut fel a falba.

Megoldás: utólagos vízszigetelés. A falfűrészelés, injektálás menüpontok alatt találhatja meg a részletes leírást.


2./ A külső falaknál a feltöltés a szigetelőlemez fölé ér. A járda, magasabban van a szigetelő lemeznél, esetleg még a fal felé is lejt.

Megoldás: a feltöltés eltávolítása a megfelelő szintig. Amennyiben a szint csökkentése nem lehetséges akkor a falak körül kavicságyat kell készíteni, melyben dréncső segítségével a csapadékvizet el kell vezetni. A járda esetében új járdát kell készíteni, megfelelő lejtéssel.


3./ Higroszkopikus vizesedés. A jelenséget a falban illetve a vakolatban lévő, vízben oldódó sók okozzák. A sók nedvszívó hatására jellemző, hogy képesek a levegő páratartalmából is felvenni a vizet. A konyhában az asztalon felejtett só, hamar vizes lesz. Így van ez a falak esetében is. Mikor fordul elő ez a jelenség:

  • A falat használt téglából építették, melyek erősen só szennyezettek voltak. Ilyenkor nem biztos, hogy alulról is vizes a fal, hiszen lehet, hogy nem az egész fal készült ilyen téglából. Foltokban jelenik meg a víz, nem egységesen.
  • Elkészült az utólagos vízszigetelés, de a vakolatot nem cserélték le légpórus vakolatra, vagy egyszerűen mészhabarccsal javították ki a vizes, salétromos vakolatot.

Megoldás: A régi vakolat eltávolítása és légpórus vakolattal történő visszavakolás.


4./ Ereszcsatorna és lefolyóinak hibája. Csőtörés (vízvezetékek, lefolyók).

Megoldás: Megfelelő szakember (vízvezeték szerelő, bádogos).

Természetesen számos, itt még nem említett egyéb hibák is okozhatják a falak vizesedését. Az épületdiagnosztikai vizsgálatnak a feladata meghatározni, hogy milyen mértékben vizes a fal, milyen károkat okozott eddig, továbbá az, hogy mitől vizes egyáltalán. A fenti meghatározások után lehet dönteni arról, hogy milyen technológiával lehet megszüntetni. Fontos, hogy a szigetelés után, a kapcsoldó felújítási munkák összhangban legyenek az alkalmazott technológiával. Falfűrészeléses technológia esetében ügyelni kell az aljzatbeton teknőszigetelésének és a fal sávszigetelésének tökéletes illeszkedésére. Megfelelő vakolatokat alkalmazzunk a visszavakolásnál. A festés mindig magas páraáteresztő képességű, természetes alapanyagú festékekkel oldjuk meg. Ilyenek például a mészfestékek (Fresco).